Papier maken

Handgeperst papier

Eerst wordt er oud papier gesnipperd, ik doe dat meestal met een papier-versnipperaar.

De snippers gaan in een emmer en daar giet ik kokend water op. Dit laat ik enige dagen staan, als ik er langs loop roer ik het om.

Na een paar dagen flink vaak roeren doe ik een kleine hoeveelheid van de brei in een oude plastic beslagkom. Ik voeg wat bindmiddel toe en gebruik een electrische handmixer om de pulp zo fijn mogelijk te krijgen.

Dit herhaal ik zo vaak als nodig is om de de brei uit de emmer tot bruikbare pulp te verwerken.

De pulp wordt uitgesmeerd op een watervaste triplex plaat.

In dit stadium voeg ik soms ook takjes, touw of draadjes raffia toe.

Het is lastig de goede takjes te vinden, want ze moeten plat zijn, een goeie vorm hebben en ze mogen niet te dik zijn, want anders komen er later problemen met inlijsten.

Op de foto is een ondergrond te zien waarin aan de zijkanten takjes zijn verwerkt.

Als het zover is komt er een tweede plaat watervast triplex en wordt het geheel met behulp van diverse lijmklemmen op elkaar gedrukt.

Nadat de pulp een week of twee tussen twee platen triplex geklemd heeft gezeten (*) verwijder ik voorzichtig de lijmklemmen en de bovenste plaat triplex zodat het in de open lucht verder kan drogen. Op de foto is de bovenste bijna droog en de onderste nog erg nat.

Als de ondergrond helemaal droog is, is-ie meestal niet helemaal plat meer. Dan maak ik 'm weer een beetje vochtig en leg het opnieuw tussen de triplex platen en klem het weer stevig op elkaar met lijmklemmen.

(*) Het is heel erg afhankelijk van de omstandigheden hoe snel e.e.a. verloopt. In de winter zet ik de klemmen tegen de verwarming, en als het zomers lekker weer is sleep ik ze naar buiten om ze in de zon te laten drogen.

Als de ondergrond goed droog en redelijk recht is, is het tijd voor het gronden. Dat doe ik door een aantal lagen gesso aan te brengen.

Goed laten drogen en dan is de ondergrond klaar om te worden beschilderd.

 

Terug naar vorige pagina

LinkedIn

 

 Volg Kunst & Kleding op FB